Burundi, 1962’de bağımsızlığını kazanan henüz genç sayılabilecek bir ülke. 2005 yılına kadar iç savaşlarla sarsıldı ve bugün dünyanın en fakir ülkesi konumunda. 1930’larda kahve ile tanışan bu küçük ülkede birçok kişi kahve yetiştiriciliğini daha iyi bir yaşama giden yol olarak görür. İç savaşın  etkileri hala sürmesede yaraları sarmak çokta kolay olmadı. İç savaştan tıpkı insanlar gibi kahve ağaçları da etkilendi. Çoğu ihmal edildi bir çok ağaçta savaş kurbanı oldu. Bir zamanlar büyüdükleri köylerle birlikte yok edildi.
2005 yılından sonra özel kahveye olan ilginin artmasından dolayı Burundi’de kahve rönesansına karşı bir odaklanma görüldü. Hem devlet hemde uluslararası özel şirketler kahve sektörüne yatırım yapmaya başladılar. Aynı zamanda küçük ölçekli üreticiler kendi kaderini tahin etme arayışına girdiler ve kooperatifler kurdular. Bugün Burundi kahve endüstrisi 600.000 küçük işletme sahibi tarafından besleniyor. Nüfusu 11 milyon olan Burundi’nin neredeyse 5 milyonu kahve çiftliklerinin kârına bağımlı olarak hayatını sürdürüyor. Kahve aileler ve genel olarak ülke için çok önemli bir yere sahiptir. Bunu göz önünde bulundurarak kahve alt yapısını geliştirmek ve genişletmek, yalnızca gelirleri artırmanın bi yolu değil, tüm bir ulusun kazanç potansiyelinde devrim yaratmanın bir yoludur. 


Yıkama istasyonları inşa etmek ve tarımsal yayım çalışmalarını genişletmek, kahve kalitesini iyileştirmenin harika yolları olabilir. Yıkama istasyonları, fincan profili standartlarını ve Burundi kahvesinin küresel itibarını iyileştirmede çok önemlidir.
Doğu Afrika, özel kahve üreten güç merkezlerine kıyasla uzun zamandır göz ardı edildi. Ancak bu ülkenin kahveleri neredeyse tamamen küçük çiftçiler tarafından üretiliyor ve bu küçük ölçekli üretimin çoğu olağanüstü kalitede. Süper tatlı, temiz ve genellikle çiçeksi kahveleriyle Burundi, her yıl kendini özel kahve üreten ülkeler arasına sokuyor.


DÜNYA ÜRETİMİNDEKİ YERİ:
#31
ORTALAMA YILLIK ÜRETİM:
180.000 (60kg torbalarda)
ORTAK ARABİCA ÇEŞİTLERİ:
Bourbon, Jackson, Mibirzi
BÖLGELER:
Kayanza İli | Ngozi Eyaleti
HASAT AYLARI:
Mart – Temmuz